讲座信息:Innovation, WealthCreation from Technology

题  目:"Innovation, Wealth Creation from Technology"

主讲人:Sir Robin Saxby 爵士

时  间:2005年3月23号,周四下午

地  点:复旦张江校区行政楼一楼报告厅106室

日  程:

14:00-14:10  Registration

14:15-14:50  Introduction to the IEE by Paul Han, Chief Representative, China

14:50-15:00  IEE Fellow Certificate Presentation to Professor Ting-Ao Tang, by Sir Robin Saxby

15:00-16:15  Speech of "Innovation, Wealth Creation from Technology" by Sir Robin Saxby

16:15-16:30  Question and Answer

摘  要:

从1947年第一枚晶体管诞生到第一枚微处理器的问世,大约经历了30年。从那之后的二十余年间,微处理器技术在性能、功耗还有尺寸方面都得到了迅猛的发展,同时也大幅度地降低了使用费用,为信息时代奠定了基础。今天数字电子产品在许多应用中都起到了非常重要的作用,创新技术已经融入了产品之中而成为它们的一种特性。而消费电子产品、家庭个人产品以及汽车电子产品等领域对系统的不断提高的要求也使的嵌入式慢慢成为数字世界的未来。
    同许多其他创新技术一样,微处理器技术正在改变着我们生活的世界,为我们带来更多、更激动人心的体验。

Sir Robin Saxby 爵士

ARM董事长

IEE副会长和理事

利物浦大学客座教授

Sir Robin Saxby was involved in founding ARM and joined the Company full-time in February 1991 as President and Chief Executive Officer, becoming Chairman in October 2001. Prior to ARM, he was with ES2, Motorola Semiconductors and Henderson Security Systems Limited. He has also served as Chairman of the Open Microprocessor Initiative Advisory Group, which advised on collaborative R&D activity within Europe. He holds a BEng in Electronics and is a chartered engineer, Hon FIEE and FREng. He has received an honorary doctorate from the University of Liverpool where he is a Visiting Professor, has honorary doctorates from Loughborough University and the University of Essex, and has received the Faraday Medal of the IEE (Institute of Electrical Engineers). He was knighted in the 2002 New Year’s Honours List. He currently serves as Deputy President of the IEE, where he is also a trustee. He is a non-executive director of Glotel plc.

Robin Saxby爵士参与创立了ARM公司,于1991年2月全职加入ARM公司,担任总裁及首席执行官,从2001年10月起担任公司董事长。在ARM公司之前,他曾在ES2、摩托罗拉半导体和Henderson安全系统有限公司工作。他也曾担任开放式微处理器顾问集团(Open Microprocessor Initiative Advisory Group)的主席,为欧洲国家之间的合作科研项目提供顾问工作。他拥有电子学工学士学位,并且是一名特许工程师,他还是电子工程师学会和皇家工程学院的荣誉会员。Robin Saxby爵士获得了利物浦大学的荣誉博士学位并担任客座教授,还拥有了拉夫堡大学和埃塞克斯大学的荣誉博士学位,并获得电子工程师学会法拉第奖章。他在2002年新年之际被授予爵士头衔。目前他担任电子工程师学会副会长和理事。他还是Glotel公司的非执行董事。